Как да предпазите вратата от повреди и драскотини
Котка криеща се зад врата

Как да предпазите вратата от повреди и драскотини

🕑 2 минути за четене Обновена на: 15 декември, 2022 в 16:16 часа

Много е писано за интериорните врати: как да ги изберем, как да ги инсталираме, да проверим тяхното качество и много други. Но почти всеки човек, който ще сменя интериорните врати се чуди какво да прави в случай на повреда на вратата.

Собствениците на котки и кучета са особено загрижени как да предпазят вратите от зъбите и ноктите на своите четириноги домашни любимци. За съжаление фурнирът и ламинатът са материали, които с лекота могат да бъдат повредени от остри предмети.

Коригиращи восъчни моливи

Но не се притеснявайте, ако вратата ви получи няколко драскотини! Те могат лесно да бъдат отстранени с мек мебелен восък. Експертите препоръчват използването на коригиращи восъчни моливи, както и определянето на безцветен лак на същия.

Восъчните моливи са предназначени да запечатват пукнатини и стружки върху ламинирани и дървени повърхности, както и да осигуряват устойчивост на влага на повредената повърхност.

В случай на леки драскотини, нанесете восъка чрез триене. Ако щетите са по-значителни, тогава нанесете с шпатула и нож. Излишният восък се изрязва и след това повърхността внимателно се почиства с мека кърпа от всичко.

Ако повредената повърхност има отделна дървена конструкция, тогава над восъка в областта на лепенката, можете да използвате химикалка, за да имитирате шарката на повърхността на дървото.

Лак за фиксиране на мебели

За бързо уплътняване на малки драскотини и пукнатини върху ламинирани и дървени повърхности, можете да използвате и лак за фиксиране на мебели. Разклатете добре преди да започнете с употребата и след това нанасяйте различни слоеве. След изсушаване, след около 6-7 минути, излишъкът може да се изчисти с влажна кърпа. Бутилката с лак трябва да се държи плътно затворена.

Най-нежеланите материали в грижите са ламинати и фибролинии. Вратите, изработени от дърво и фурнир, трябва да бъдат снабдени със специален лак. Използването на специален восъчен състав позволява не само почистване на вратата, но и защита от повреди и също така елиминира и малки драскотини.

Сподели