Най-старите врати в света

екстериорна дървена врата

Най-старите врати в света

🕑 2 минути за четене Обновена на: 22 август, 2019 в 11:50 часа

В следващите редове ще Ви представим интересна информация за вратите, която може би досега не сте чували.

Кои са най-старите врати на света и къде се намират те?

  • Неолитна дървена врата, Швейцария – 5000 години

През 2010 г. археолозите откриха това, което се смята за най-старата врата, открита някога в Европа, докато извършвали разкопки за паркинг. Невероятно е, че изследването на дървесните пръстени на вратата на топола показват, че е вероятно  е направена през 3063 г. пр.н.е.

  • Фалшива врата, Luxor – 3500 години

Тази врата от червен гранит, принадлежаща към гробницата на високопоставен служител, наречена “Потребител и съпругата му”, е открита от археолозите през 2010 г. Според археолозите египетските гробници съдържали фалшиви врати, за да отнемат духовете на мъртвите в отвъдното.

  • Врата към стаята за ръкопис, Университета Ал-Каравийин във Фес, Мароко

Една от най-старите библиотеки в света, основана през деветия век, Ал-Каравийин е реновирана и отново отворена през 2016 година. Възрастта на вратата в стаята за ръкопис е неясна. За нея е известна легендата, че за тази врата имало четири брави с четири ключа. Те били притежавани от четирима души, които трябвало да присъстват, за да отворят вратата. Времето се променя и тази система вече е заменена с четирицифрен код за достъп.

  • Каменни врати в Хампи, Индия – около 500 години

Тези големи каменни врати, издълбани от един камък, сега се намират в  бившето царско пространство в Хампи – някога домовете на владетелите на империятаВияждангара, която трае от 14-ти до 17-ти век. Изключително популярна врата сред туристите.

  • Балавата порта, Ирак (сега в Британския музей, Лондон) – 1150 години

Фрагменти от останките на някога великолепните порти могат да бъдат намерени в Британския музей. Заедно с копия в пълен размер и бронзовите релефи от оригиналите – “Бернардови врати”, Катедралата в Хилдесхайм, Германия – 1000 години. Тези великолепни бронзови врати датират от около 1015 г. и показват изящно издълбани сцени от книгата на Битие. С тегло от 1.85 тона всеки, те са изработени от метал и са изляти от една единствена форма. Вратата на Света Сабина, Рим – 1500 години Вратата на базиликата “Света Сабина” в Рим се смята за оригинална,изключително интересна врата, макар и не във видът, в която е в момента. Осемнадесет от нейните дървени панели са оцелели, въпреки вековете, едниният от които включва едно от най-ранните изображения на разпъването на Христос.

Сподели