Правите ли грешката да не премахнете старата си метална каса при подмяна на блиндираната си входна врата?

Блиндирана входна врата модел T904 от Дорман Пловдив

Правите ли грешката да не премахнете старата си метална каса при подмяна на блиндираната си входна врата?

🕑 2 минути за четене Обновена на: 21 декември, 2021 в 14:56 часа

Много от нас, които живеят в панелно жилище имат лята метална каса, което се превръща в проблем, когато решим да подменим блиндираната си входна врата с нова. Там възниква въпроса дали може да поставим новата си блиндирана входна врата върху металната каса, за да избегнем къртене, което е доста неприятно и трудно. Но дали това решение е най-доброто?

Възможно е да се разминем без тези неприятни моменти, в които се вдига много шум и прах, а и не е евтина услуга. Но е добре да знаем с какво може да се сблъскаме в по-късен етап. За това е нужно да се посъветваме с компетентни лица или хора, които са минали през всичко това. Днес повечето фирми, които продават врати, предлагат както монтаж, така и демонтаж на стари каси.

Входна врата модел 404 от Врати Дорман Пловдив

Какви всъщност са минусите, когато изберем да си спестим премахването на металните каси?

Предполагам всички са чували за каси, които са подходящи за панелни жилища, понеже не отнемат много от светлия отвор, но въпреки това, няма как отвора да не се намали, особено ако преди това не сме разполагали с широк отвор. Всъщност с проблема може да се сблъскаме, когато решим да внесем мебели с големи размери или ако нещо е необходимо да бъде изнесено. Това често се случва, когато купим нови мебели или нещо се повреди и е нужно да го занесем на ремонт. Ако ние не разполагаме с нужния отвор ще се наложи сваляне на вратата. Друг проблем, който също не е приятен, е когато новите первази не могат да покрият старата каса. Възможно е образуването на луфтове между первазите и стената. В такива случи може да се запълнят с гипсокартон или фибрин и се залепват със силикон. Но все пак не става толкова добре, както очакваме.

За това е хубаво, когато сме решили да ремонтираме и подменяме вратите си да го направим веднъж, но както трябва. Ще отнеме повече време и средства, както и повече прахоляк и шум, но определено е по-доброто решение. Така ще си спестим главоболия и проблеми по-късно.

Сподели