Предимството на плъзгащите врати
Предимства на плъзгащи врати

Предимството на плъзгащите врати

🕑 2 минути за четене Обновена на: 20 юли, 2023 в 15:37 часа

Днес изборът на интериорна врата е съобразен, както със стила на жилището, така и с това да подберем практична и функционална врата. А когато става въпрос за практичност и удобство, няма как да не споменем плъзгащите врати.

Тези врати са подходящи за помещения с ограничена квадратура. Най-често с тях се отделя трапезария или спално помещение от гардеробна. Тези врати представляват подвижна стена, която създава чувство за комфорт и също така са практични.

Механизъм на плъзгане

Механизмът за плъзгане улеснява процеса за отваряне, така че този вид врати са идеално решение при малки и ограничени площи. На пазара се предлага многообразие от механизми, с което може да се предвиди и планиране на пространството. Според начина на монтаж, вратите могат да се плъзгат покрай стената или да бъдат вградени в нея. При първия вариант механизмите се поставят над отвора, а при втория вариант – крилото, при отваряне, се плъзга и навлиза между две стени.

Плъзгащите врати биват: еднокрили и двукрили, в зависимост от отвора, могат да се движат успоредно, както и да бъдат с различна широчина и височина.
Обковът за плъзгащите врати е по-различен от обкова на вратите с отваряне навън и навътре.

Плъзгаща вратаБравите са специфични – с челно заключване. Предлагат се и различни варианти на дръжки – те могат да бъдат с овална, кръгла или цилиндрична форма. И в двата случая са със скрити винтове. Плъзгащите врати се предлагат от различни материали. Те могат да бъдат изработени от MDF, HDF, както и да бъдат изработени изцяло от стъкло, като то ще създаде чувство за безграничност и простор.

Вратите с чупещи крила или наричани още хармоника, също са вид плъзгащи врати, които са общоизвестни и притежават същите качества. С поставянето на една такава врата, домът ни ще изглежда по-просторен и елегантен, и свеж. Плъзгащите врати все повече навлизат в нашия дом, офис или хотел.

Сподели