Знаете ли, че…

врата

Знаете ли, че…

🕑 1 минута за четене Обновена на: 22 август, 2019 в 10:56 часа

√ В миналото, когато все още не са били използвани ключове за заключване на вратите, хората са скривали скъпите си вещи в кухини на дървета, пещери или са ги заравяли.

Заключващите устройства започват да се използват още от около 2000 г. пр. Хр. Макар да са били груби и примитивни, те са действали на същия принцип като съвременните патрони.

√ Ключарството е един от най-старите занаяти. Практикуван е в Египет и Вавилон, много преди построяването на Великите пирамиди.

√ Първият ключ използван някога, е клон от дърво, който пещерняците са използвали, за да отместят големи, кръгли каменни блокове прилагани като врати на пещерите.

√ Най-старият ключ, който някога е съществувал е отпреди повече от 40 века. Доказателство за това са стенописите на Египетски художник в древен храм.

√ През 1778 г. Робърт Барн създава сейфовата брава. Вместо използването на лост, който да подпира щифта от движение, той го използва, за да затвори или блокира болта и така спира движението му, докато не бъде използван точния ключ.

Сподели